Howe Street


Our clients wished to re-configure the first floor layout of their New Town, Georgian town house to accommodate a new en-suite bathroom for their master bedroom. They have lived and travelled widely in the Middle East and presented us with a fuzzy image of a mosque, which was to be our inspiration for the project.

The new bathroom takes full advantage of the high ceiling space within the constrained space of the back to back storage rooms in the centre of the floor plan.

The bathroom is structured below seven intersecting vaults all carefully proportioned to create a hierarchy of spaces. The entrance is central on the largest and tallest vault, which contains the free standing bath. Leading off to either side are lower, secondary vaults, from which there are four smaller vaults containing the ancillary bathroom fittings. The vaulted ceiling and support partitions were modelled in 3D and then constructed off site within the joinery workshop to allow the client to fully visualise the space and conclude approval of the lighting and finishes before being transported to site.

East meets west at the threshold between the restrained architecture of 18thC Scottish enlightenment and the energetic, vaulted interpretation of our client’s vision.

Architect: David Blaikie Architects Main Contractor: Fifty Two Interior Design: Client Structural Engineer: McColl Associates Photography: David Blaikie